Op 26 september was ik samen met Josine Teeuw te gast bij de podcastserie Appèl (Mr. Hans van Mierlo Stichting. Interview door Suzanne van den Eynden en Danïel Schut)

Waarom is de relatie tussen burgers en overheid zo slecht?

De klachten over het functioneren van de overheid zijn niet van de lucht. Ze staat te ver van de burger af, handelt te veel vanuit wantrouwen en vindt efficiëntie belangrijker dan de menselijke maat. De ene na de andere politieke partij maakt van het terugwinnen van het vertrouwen van burgers in de overheid dan ook een speerpunt bij de komende verkiezingen. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Waarom is die relatie tussen overheid en burgers zo slecht? En wat is er nodig om deze te herstellen?

Hierover praten we in deze eerste aflevering van Appèl na het zomerreces met Josine Teeuw en Marjolein Quené, die zich beiden verdiept hebben in de vraag: hoe zijn we hier beland? Josine Teeuw promoveerde in het voorjaar van 2023 op een proefschrift getiteld Ik wil er niets van weten. Hoe visie, kennis en tijd uit Den Haag verdwenen over de structurele veranderingen in het overheidsbeleid van de afgelopen decennia. Marjolein Quené analyseerde in het boek Voorbij de managementmaatschappij de populariteit van de managementleer in veel onderdelen van de samenleving, inclusief de overheid, en de gevolgen daarvan voor werk, vrijheid en democratie.

Presentatie: Suzanne van den Eynden en Daniël Schut

Zie: aflevering podcast op Spotify.

Samen met Josine Teeuw te gast bij de Mr. Hans van Mierlo stichting. Interview door Suzanne van den Eynden en Danïel Schut voor de podcastserie Appèl.

Te gast in podcastserie (Appèl)