Op 23 februari was Marjolein Quené te gast bij de podcast ‘Maarten & Gijsbert over onderwijs’. Hierin is gesproken over de invloed van management in het onderwijs. De opmars van management in de afgelopen decennia zorgde voor een cultuurverandering in commerciële bedrijven en vrijwel alle andere (grotere) organisaties. Ook in het onderwijs zijn hierdoor niet alleen de structuren en processen veranderd, maar ook hoe medewerkers met elkaar omgaan en hoe docenten naar  leerlingen/studenten en ouders kijken. Zelfs de doelen en inhouden van onze lesprogramma’s zijn door dit managementdenken beïnvloed.

Cultuurhistorisch is de groei van de managementaanpak goed te verklaren. De managementaanpak heeft zeker ook vruchten afgeworpen, maar volgens Marjolein Quené is het op een aantal punten doorgeslagen, waardoor er veel kapot is gemaakt. In deze aflevering komt aan de orde wat de negatieve gevolgen van de managementmaatschappij zijn voor het onderwijs. We gaan op zoek naar een alternatief.

Zie hierbij ook de website van Maarten & Gijsbert over onderwijs.
Podcast over de invloed van management in het onderwijs